ΕΣΔΕΠ

Συνάντηση Συντονισμού Συλλόγων Εργαζομένων του ΑΠΘ και Κοινή Συνέντευξη Τύπου 

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 | Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ

Σε συνάντηση συντονισμού των κοινών τους διεκδικήσεων και σε κοινή συνέντευξη Τύπου προχώρησαν σήμερα στο αμφιθέατρο κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ επτά Σύλλογοι Εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Πιο συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), ο Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) και το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Θεσσαλονίκηςδήλωσαν από κοινού ότι με βάση τις αποφάσεις των οργάνων τους συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία τη Τετάρτη 20 Νοέμβρη καλώντας το σύνολο των εργαζομένων για συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Σύλλογοι, ο Ηλίας Κονδύλης, εκ μέρους του ΕΣΔΕΠ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «από το 2003 έως το 2022 η μείωση των μισθών των μελών ΔΕΠ σε πραγματικές τιμές (αποπληθωρισμένες) έφτασε το 45-50% των αποδοχών τους, (…) ενώ ακόμη και μετά τις αυξήσεις του 2023 οι μειώσεις των μισθών κυμαίνονται μεταξύ 35-40%» προσθέτοντας πως «παρά 2 τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν κρίνεις τις μειώσεις αντισυνταγματικές, επί 8 συναπτά έτη οι κυβερνήσεις αρνούνται να συμμορφωθούν». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «η λογική της κυβέρνησης με τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ που δημιουργεί ένα ευέλικτο πλαίσιο για τη παράλληλη και πρόσθετη απασχόληση των μελών ΔΕΠ  σε άλλα προγράμματα, έρευνες και προς τον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη μισθολογική καθήλωση, μετατρέπει το προσωπικό σε γυρολόγους αναγκάζοντας το να αναζητήσει πρόσθετα ή παράλληλα εισοδήματα αντί να είναι επαρκώς αμειβόμενο και αφοσιωμένο στο ακαδημαϊκό του έργο…». Επισήμανε δε, πως το Συνδικαλιστικό κίνημα των Πανεπιστημιακών χρειάζεται να απαντήσει διεκδικώντας «- επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, – ενσωμάτωση των επιδομάτων στον μισθό, – υπολογισμό της σύνταξης στο 80% του τελευταίου έτους υπηρεσίας, – πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Εκ μέρους του ΕΔΙΠ, η Εύη Τσακίρη μετέφερε τα αιτήματα του Συλλόγου μεταξύ των οποίων είναι «- η αναπλήρωση όλων των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις -η αύξηση του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας και έρευνας και η ένταξη του στον βασικό μισθό, – η αναγνώριση του έργου των μελών ΕΔΙΠ και η επαναφορά του δικαιώματος συμμετοχής τους στις εκλογές Πρύτανη, Κοσμήτορα κοκ., – η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ ώστε να καλύπτουν εκπαιδευτικές, εργαστηριακές, ερευνητικές ανάγκες με κατάργηση των διδάκτρων σε όλους τους κύκλους σπουδών και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας ώστε κανείς φοιτητής να μην εγκαταλείπει τις σπουδές για οικονομικούς λόγους». Εκ μέρους του Συλλόγου ΕΤΕΠ, που διεκδικεί μεταξύ άλλων – πρόσληψη μελών ΕΤΕΠ -Ανθυγιεινό επίδομα στους συναδέλφους που υπηρετούν στα νοσοκομεία και σε εργαστήρια με επικινδυνότητα», η Παρασκευή Ευσταθιάδου (ΕΤΕΠ Οδοντιατρικής) υπογράμμισε το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «από 700 μέλη ΕΤΕΠ έχουν απομείνει 124 σε ολόκληρο το Α.Π.Θ. Η εξαγγελία για το 2024 είναι 8 μέλη ΕΤΕΠ για το σύνολο των Πανεπιστημίων!».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι δύο λέξεις υποστελέχωση – υποχρηματοδότηση περιγράφουν τη πραγματική κατάσταση στο ΑΠΘ» σημειώνοντας πως «σήμερα το ΑΠΘ έχει 530 μέλη διοικητικού προσωπικού, ενώ πριν 15 χρόνια λειτουργούσε με 1010 (!) με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, ενώ τα όποια κενά καλύπτονται με συμβασιούχους και εργολαβικούς με πολύ χαμηλότερες αποδοχές». «Αντίστοιχα, ανέφερε ο προϋπολογισμός είναι τριπλά μειωμένος με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του πανεπιστημίου, ενώ απαραίτητες μελέτες και έργα (όπως πχ της αντισεισμικής θωράκισης) να μην προχωράνε λόγω κόστους». Σημείωσε επίσης πως κριτήριο για τη συμμετοχή χρειάζεται να είναι και τα ζητήματα του πολέμου αναδεικνύοντας την ανάγκη και οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αντίθεση τους μαζικά στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τη συμμετοχή της χώρας με ευθύνη της κυβέρνησης «ως σημαιοφόρος σε δύο πολέμους».

Εκ μέρους του ΣΕΡΕΤΕ, ο Νικόλας Παρίσσης ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των υποψήφιων διδακτόρων «με το 75% να αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 45% έχει παράσχει αμισθί εργασία». Ανέδειξε επίσης την ανάγκη σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας στην έρευνα με πλήρη ασφάλιση, εβδομαδιαίο ωράριο και καθορισμού κατώτατου μισθού κλιμακίου. Επιπλέον, κατήγγειλε την σύνδεση ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Τέλος, η Χριστίνα Σαμιωτάκη, πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών και Διδασκόντων Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως «δεν ανεχόμαστε άλλο την καθήλωση των μισθών μας, την εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση, τις ολιγόμηνες συμβάσεις και τα ωράρια λάστιχο, το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας με ανασφάλιστες υποτροφίες ή με το διαδεδομένο μπλοκάκι που μας τσακίζει οικονομικά, μας φορολογεί εξοντωτικά και εξαφανίζει κάθε δικαίωμα. (…) την ίδια στιγμή που κυβερνήσεις και διοικήσεις πανηγυρίζουν για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη έρευνα, διαφημίζουν ερευνητικά κέντρα “αριστείας” προβάλλοντας επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι την ανάπτυξη της πολεμικής καινοτομίας, οι εργαζόμενοι δουλεύουμε 14 και 16 ώρες τη μέρα κυνηγώντας προγράμματα προθεσμίες και παραδοτέα, με προβληματικές συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής σε εργαστήρια, με μεγαλύτερη υποβάθμιση και απαξίωση του ερευνητικού μας έργου».

 

Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/379634/me-koini-synenteyxi-typoy-kaloyn-gia-symmetohi-stin-apergia-tin-tetarti 

Ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ για τις δράσεις και τη συμμετοχή του Συλλόγου στην Πανυπαλληλική Απεργία της 20ης Νοεμβρίου 2024     

Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2024

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ με ομόφωνη απόφαση του στις 23 Οκτωβρίου 2024 ανέδειξε για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη μισθολογική απαξίωση των μελών ΔΕΠ στα δημόσια ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι η διολίσθηση σε όλο και χειρότερα επίπεδα των μισθών των πανεπιστημιακών δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Κατέθεσε δε ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων και προτάσεων για νέο πανεπιστημιακό μισθολόγιο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των μελών ΔΕΠ.

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης:

  • Καλεί τα μέλη του σε συμμετοχή στην πανυπαλληλική (ΑΔΕΔΥ) και πανεργατική (ΓΣΕΕ) απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 και το απεργιακό συλλαλητήριο 10.30πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.  
  • Καλεί επίσης τους συλλόγους των ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, τους συλλόγους των συμβασιούχων ερευνητών και το σύλλογο διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ σε συνάντηση συντονισμού των κοινών τους διεκδικήσεων τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 11πμ και σε κοινή συνέντευξη τύπου την ίδια μέρα στις 12μ (Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ).

ΔΣ ΕΣΔΕΠ_ Συμμετοχή σε Απεργία και Κοινή Συνέντευξη Τύπου_13112024

Προσφατα νέα