Η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τον απολογισμό πεπραγμένων του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τον απολογισμό πεπραγμένων του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ η οποία κατατέθηκε στο ΔΣ:
ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ. Σ. του ΕΣΔΕΠ Α.Π.Θ. από 2/2013 μέχρι 11/2014
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 22/1/2013 συγκροτήθηκε, σε σώμα στις 2/2/2013 ως εξής:
Πρόεδρος: Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος (*)
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Γαλαζούλας
Γραμματέας: Απόστολος Χατζητόλιος (*****)
Ταμίας: Χαράλαμπος Φείδας
Μέλη:
Γιώργος Καλογεράς (**)
Ρία Καλφακάκου (***)
Ιφιγένεια Καμτσίδου (****)
Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
Γιώργος Τσιλιγκιρίδης
(*) υπέβαλε την παραίτησή του στις 25/6/2014 από τη θέση του προέδρου για λόγους ακαδημαϊκής δεοντολογίας, επειδή ήταν υποψήφιος για το αξίωμα του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής, παραμένοντας μέλος του ΔΣ
(**) αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Ζωγραφίδη (Ιούνιος 2014)
(***) αντικαταστάθηκε από τον Μιχαήλ Σιγάλα (Σεπτέμβριος 2014)
(****) αντικαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο Μπαλτζή (Σεπτέμβριος 2014)
(*****)αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Γιαννακουδάκη (Νόεμβριος 2014)
Οι αρχαιρεσίες για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ στις 22/1/2013 πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε το ΑΠΘ, το φθινόπωρο του 2012, όταν επί σχεδόν τέσσερις μήνες αδυνατούσε να λειτουργήσει λόγω της μακροχρόνιας κατάληψης της Διοίκησης από τους εργολαβικούς υπαλλήλους. Αδυναμία λειτουργίας των οργάνων και κλειστές γραμματείες πολλών τμημάτων επί μήνες, όγκοι σκουπιδιών, καταρρακωμένο το ηθικό της πλειοψηφίας των διδασκόντων και των φοιτητών.
Τα μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ απαντώντας στα παραπάνω προβλήματα κινητοποιήθηκαν σε μεγάλη έκταση συνδικαλιστικά, προσήλθαν πολύ μαζικότερα από τις προηγούμενες χρονιές στις εκλογές και δημιούργησαν δύο νέες παρατάξεις, υπέρ των οποίων ψήφισαν σε μεγάλη έκταση. Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές, η μεγαλύτερη τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία (743 μέλη), ήθελε να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι οι διδάσκοντες στο ΑΠΘ ενδιαφέρονται για τα του οίκου τους.
Οι δραστηριότητες του ΔΣ στη διετία που πέρασε, λόγω των όρων με τους οποίους τα μέλη του συλλόγου εξέλεξαν τους εκπροσώπους τους, αναπτύχθηκαν με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας μέσα στο ΑΠΘ, χαρακτηριζόμενες από μια σχετική «εσωστρέφεια». Το ΑΠΘ έπρεπε να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία, το ηθικό των διδασκόντων και των φοιτητών να αποκατασταθεί, η καθημερινότητα να μην αποτελεί αντικείμενο καθημερινού άγχους. Φυσικά, και τα γενικότερα ζητήματα, όπως το μισθολογικό, σε μια εποχή, βέβαια, μεγάλων περικοπών σε κάθε τομέα, τα θεσμικά (τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου), η αρνητική πολιτική του υπουργείου Παιδείας (σχέδιο Αθηνά, διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, πολλαπλασιασμός επαναληπτικών εξετάσεων, πολιτική μαζικών μετεγγραφών, συνεχείς μεταβολές επί τα χείρω του νομοθετικού πλαισίου), οι μεγάλες περικοπές του προϋπολογισμού και η διακοπή των δημοσίων επενδύσεων του ΑΠΘ και των ΑΕΙ γενικότερα, απασχόλησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ.
Όσον αφορά την καθημερινότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών (εμπορία και χρήση στους εξωτερικούς χώρους του campus) εξακολουθεί να υποβαθμίζει τις συνθήκες εργασίας διδασκόντων και φοιτητών, η διαθεσιμότητα εξακολουθεί να στερεί πολύτιμο προσωπικό από το ίδρυμα, ο «Οργανισμός» και ο «Εσωτερικός Κανονισμός» δεν έχουν ακόμη συνταχθεί, πόσω μάλλον θεσμοθετηθεί, οι περικοπές της χρηματοδότησης του ΑΠΘ και των ΑΕΙ εντείνονται, πρόγραμμα ανάταξης της δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας δεν υπάρχει.
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ στην περίοδο αυτή προσπάθησε να λειτουργήσει συνθετικά, να μην εκμεταλλεύεται πλειοψηφίες για τη διαρκή παραγωγή απλώς αντιρρητικών ή καταδικαστικών ανακοινώσεων, προκειμένου μέσα από την κριτική να καταλήξει σε εποικοδομητικές προτάσεις προς τη διοίκηση. Πολλές από τις αποφάσεις του ήταν προϊόν ακριβώς συζητήσεων και διαλλακτικότητας, ενώ κράτησε σθεναρή στάση και πίεσε τις πανεπιστημιακές αρχές να αντιμετωπίσουν πιο συντονισμένα τα ζητήματα της καθημερινότητας και της διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος.
Οι αποφάσεις και οι δράσεις του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Μισθολογικά
Το θέμα του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ καθ’ όλη τη θητεία του. Το ΔΣ συνέταξε κείμενο με επεξεργασμένες θέσεις για τα μισθολογικά θέματα των πανεπιστημιακών. Το κείμενο απεστάλη στους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών και απετέλεσε τη βάση για τις θέσεις της ΠΟΣΔΕΠ στο ίδιο θέμα. Παράλληλα, ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις και εκδόθηκαν ψηφίσματα για το θέμα αυτό. Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ ασχολήθηκε επίσης με το θέμα των προσφυγών για τις περικοπές στο ειδικό μας μισθολόγιο αλλά και τις ενέργειες που απαιτούνται για τη διεκδίκηση επιστροφής φόρου από το επίδομα βιβλιοθήκης.
Με παρέμβαση μελών του ΔΣ τακτοποιήθηκε το θέμα των βεβαιώσεων αποδοχών για τις φορολογικές δηλώσεις των τακτικών αποδοχών προηγουμένων ετών (2012), αποτρέποντας μια άσκοπη ταλαιπωρία των μελών ΔΕΠ στις εφορίες.
Θεσμικά
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ απασχόλησαν θεσμικά θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με έκδοση ψηφισμάτων και κατάθεση προτάσεων, όπως για το σχέδιο Αθηνά, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή της νέας διαδικασίας κρίσης των καθηγητών με βάση το ν 4009/2011, τις μετεγγραφές των φοιτητών, η αυτοδίκαια θέση σε αργία δημόσιων λειτουργών (Ν. 4093/2012) και η ένταξη των μονίμων λεκτόρων σε βαθμίδα επίκουρου καθηγητή.
Ειδικά για το θέμα της προεπιλογής των πρυτάνεων και κοσμητόρων το ΔΣ ζήτησε την τροποποίηση της διάταξης, έτσι ώστε τα μέλη Δ.Ε.Π. να επιλέγουν με την ψήφο τους τούς υποψηφίους καθηγητές που έχουν τα τυπικά προσόντα, χωρίς να προηγείται διαδικασία προεπιλογής. Επίσης, ζητήθηκε ομόφωνα η τροποποίηση της διαδικασίας κρίσης των μελών ΔΕΠ, ώστε να γίνεται στο πλαίσιο Γ.Σ. και με περισσότερους εκλέκτορες.
Θέματα λειτουργίας Α.Π.Θ.
Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που απείλησαν την ίδια τη λειτουργία του ιδρύματος αποτέλεσε η διαθεσιμότητα ενός μεγάλου αριθμού του διοικητικού του προσωπικού. Για το θέμα αυτό, το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ εξέφρασε με σειρά αποφάσεων την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων (δίωρη στάση εργασίας και δύο μέρες αποχής από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα) και συνεργάστηκε με το Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Α.Π.Θ. στην οργάνωση κοινών δράσεων.
Το ΔΣ θεώρησε ότι πολλά από τα προβλήματα εσωτερικής λειτουργίας του ΑΠΘ θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί με τη σύνταξη του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος, ζητώντας καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του την επίσπευση και ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Θέματα καθημερινότητας Α.Π.Θ.
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ από την αρχή της θητείας του έδωσε ειδικό βάρος στα προβλήματα που αφορούσαν στην καθημερινότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και ιδιαίτερα σε προβλήματα που γιγαντώθηκαν τα τελευταία έτη όπως η καθαριότητα, η έλλειψη επαρκούς φύλαξης και η διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους του ιδρύματος με μια σειρά ψηφισμάτων, συναντήσεων με τις πρυτανικές αρχές, δράσεων και εκδηλώσεων (π.χ. Εκδήλωση για τις συνθήκες εργασίας των μελών ΔΕΠ). Παράλληλα, το ΔΣ ασχολήθηκε και με θέματα όπως η λειτουργία του Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Παιδικού Κέντρου του ΑΠΘ και το χρονίζον πρόβλημα του ημιτελούς κτιρίου «Κέντρου Παραπληγικών».
Λειτουργία του ΕΣΔΕΠ
Η λειτουργία του ΕΣΔΕΠ υποστηρίχθηκε με την κατασκευή σύγχρονης ιστοσελίδας του συλλόγου, στην οποία όλα τα μέλη του μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τις αποφάσεις, ανακοινώσεις και δράσεις του ΕΣΔΕΠ και της ΠΟΣΔΕΠ, τις ανακοινώσεις των παρατάξεων καθώς και για όλα τα θεσμικά και οικονομικά θέματα που αφορούν τα μέλη ΔΕΠ. Παράλληλα, εισήχθησαν και δυνατότητες επικοινωνίας και διαλόγου των μελών του αλλά και ενδεικτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε επιλεγμένα θέματα.
Εκδηλώσεις
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων για τρέχοντα θέματα:
- Εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση από τις αρχές διοίκησης του Πανεπιστημίου για τα τρέχοντα θέματα και συζήτηση για το ζήτημα της ακαδημαϊκής οργάνωσης και αναδιάρθρωσης του ΑΠΘ (σχέδιο ‘Αθηνά’ και προοπτικές)».
- Εκδήλωση με θέμα «Η καθημερινότητα στο ΑΠΘ: ασφάλεια και καθαριότητα»
- Εκδήλωση του ΕΣΔΕΠ με τους υποψηφίους πρυτάνεις στις πρυτανικές εκλογές του 2014
- Συνάντηση στους ανοικτούς χώρους του πανεπιστημίου ενημέρωση από και συζήτηση με τους υπεύθυνους φύλαξης για το μεγάλο ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ