ΕΣΔΕΠ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ – ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη 1-11-2022

Το μισθολόγιο των καθηγητών ΑΕΙ και η απόφαση του ΣτΕ

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) εδώ και 15 χρόνια έχει αναδείξει τις ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια εις βάρος των μελών ΔΕΠ και το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου στη χώρα μας, που κυρίως οφείλεται στο ότι ενώ δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους την περίοδο 2008- 2010, υπέστησαν οριζόντια όλες τις μετέπειτα μειώσεις.

Η απόφαση 1944/2014 του ΣτΕ, που προκλήθηκε από αγωγή μελών της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, όριζε ότι το επίπεδο αξιοπρεπών αμοιβών των Πανεπιστημιακών είναι τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του ν.4093/2012. Υπό την πίεση της απόφασης του ΣτΕ περί αντισυνταγματικού μισθολογίου, δόθηκαν χρήματα ως έκτακτη παροχή με το ν. 4575/2018 σε ύψος που αντιστοιχούσε για τη διετία 2015-2016 στο ποσό που θα δίνονταν χωρίς τις περικοπές του 2012. Ονομάστηκαν «αναδρομικά», αλλά αναδρομικά δεν ήταν, αφού δόθηκαν εφάπαξ, χωρίς να συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση για τη συνέχεια, που να είχε και αναδρομική ισχύ.

Στο μεταξύ η τότε κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014, και με το νεότερο ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017, δεν αποκατέστησε τις αποδοχές μας αλλά τις καθήλωσε στα ίδια επίπεδα. Αυτό κρίθηκε με την υπ ́ αριθμ. 1911/2022 πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που προκλήθηκε από αγωγή μελών της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

H Πολιτεία καλείται για δεύτερη φορά, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας στο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, τα οποία στην ουσία αμείβονται με το επίπεδο αποδοχών του 2004, και αυτό με τις διαδοχικές περικοπές που υπέστη στη συνέχεια.

Η κυβέρνηση σήμερα οφείλει μέχρι την εφαρμογή νέου μισθολογίου να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που αναλογούν σε όλους τους συναδέλφους που έχουν προσφύγει, ενώ θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά όσοι προσφύγουν το επόμενο διάστημα αλλά μόνο για την περίοδο μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (7/10/2022).

Όλα αυτά τα χρόνια τελικά η μόνη έστω και μικρή ενίσχυση που πήραμε, και αυτή που προσδοκούμε στη συνέχεια, προέρχεται από δικαστικές διεκδικήσεις.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι αυτές οι αποφάσεις του ΣτΕ και η διαδικασία για την υποβολή των προσφυγών δεν είχε την υποστήριξη όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων του χώρου μας. Η ΔΗΠΑΚ ήταν αντίθετη στη προσφυγή διότι θεωρούσε ότι οι διεκδικήσεις και οι αγώνες πρέπει να δίνονται μόνο στα πεζοδρόμια, όχι και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Από την άλλη η Συσπείρωση βαρύνεται με την υποστήριξη στο νόμο Γαβρόγλου για το μισθολογικό, που το παρουσίασε ότι έδινε μεγάλες αυξήσεις.

Σήμερα οι πολιτικές αυτές στάσεις μετεξελίσσονται, καθώς οι δύο παρατάξεις, με διαφορετική αφετηρία, αποσιωπούν το θετικό της απόφασης του ΣτΕ, δεν το αναδεικνύουν και φτάνουν να αμφισβητούν ότι προκύπτει υποχρέωση για νέο μισθολόγιο.  Μιλάνε γενικά και αόριστα για αναπλήρωση των απωλειών μας στους μισθούς, προτείνουν ποσοστά που δεν αντιστοιχούν ούτε στις περικοπές του 2012, υπονομεύοντας τη διαπραγμάτευση του νέου μισθολογίου, και πρακτικά βοηθάνε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ. Η ζωή όμως έχει δείξει ότι εάν το συνδικαλιστικό κίνημα χρησιμοποιεί όλα τα χαρτιά και τα χρησιμοποιεί κατάλληλα, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τους στόχους του.

  • Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ισχύοντος αντισυνταγματικού μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα.
  • Ζητάμε η Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο και με νομοθετική ρύθμιση να χορηγήσει τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.
  • Ζητάμε επίσης την ένταξη του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας κι έρευνας στον βασικό μισθό, καθώς και την αναλογική αύξηση στις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων.

Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 θα είναι για μας η ελάχιστη πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους. Υπενθυμίζουμε ότι τα μέλη ΔΕΠ αμείβονται με το επίπεδο αποδοχών του  μισθολογίου του 2004, ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια έχουν δοθεί από το 2008-2009 αυξήσεις από 25 έως 100%, και πρόσφατα εξαγγέλθηκαν (σωστά) αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Για την προώθηση των αιτημάτων της πρέπει η ΠΟΣΔΕΠ να επιδιώξει άμεση συνάντηση και διαβούλευση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, όπως επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει να πάρουν θέση στις διεκδικήσεις μας.

Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε μια κλιμακούμενη πορεία διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών για αξιοπρεπείς αποδοχές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Προσφατα νέα