Συσπείρωση Πανεπιστημιακών: Ανακοίνωση για τη φύλαξη και την ασφάλεια στο ΑΠΘ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ δηλώνει τη συμπαράστασή της στον φοιτητή που πρόσφατα έγινε στόχος εγκληματικής βίας σε ανοικτό χώρο της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ, καθώς και στην οικογένειά του.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η ΣΥΣ ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ εκφράζει την ανησυχία της για την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση ως προς τη φύλαξη των ανοικτών χώρων της πανεπιστημιούπολης. Με αφορμή και την συνάντηση του ΕΣΔΕΠ με τις πανεπιστημιακές αρχές, η οποία συζητείται στο ΔΣ, αλλά και διάφορες ιδεοληπτικές απόψεις που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα στο διάλογο και κατά καιρούς επανέρχονται στο ίδιο θέμα, εκτιμά ότι το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας είναι εξόχως πολιτικό.
Η ΣΥΣ θεωρεί ότι η πολιτεία διαχρονικά δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό και την περιστολή της εγκληματικότητας γενικά. Επιπλέον, δεν εκπαιδεύει, ούτε εξοπλίζει σωστά την αστυνομία. Συνεπώς, η ΣΥΣ εκτιμά ότι η αντεγκληματική πολιτική είναι διαχρονικά ελλιπής και περιορισμένη, τόσο στο σκέλος της πρόληψης, όσο και στο σκέλος της καταστολής. Ως αποτέλεσμα, η πανεπιστημιούπολη αστυνομεύεται ελλιπώς, όπως και όλη η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι αστυνομικές αρχές της πόλης επιφυλάσσουν αρνητική διακριτική μεταχείριση ειδικά για την πανεπιστημιούπολη και την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Επίσης, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι η εγκληματικότητα στην πανεπιστημιούπολη είναι αυξημένη σε σύγκριση με την υπόλοιπη πόλη. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι κύκλοι πάντοτε φροντίζουν να αξιοποιήσουν το πραγματικό πρόβλημα για ιδεολογικούς και πολιτικούς σκοπούς, χωρίς να ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τις πραγματικές παραμέτρους του, διότι ο ευσεβής τους πόθος είναι συνήθως η πλήρης κατάργηση της δημοκρατίας στο πανεπιστήμιο και όχι η προστασία της, ούτε η διασφάλιση των συνθηκών που επιτρέπουν σε όλους την απρόσκοπτη φοίτηση και εργασία.
Η ΣΥΣ καλεί τους συναδέλφους να αγνοήσουν αυτές τις φωνές αποπροσανατολισμού και να συζητήσουν με νηφαλιότητα το πρόβλημα. Η ίδια η ζωή μάς έχει διδάξει ότι το θέμα της ασφάλειας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με περιστολή των ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα με περισσότερη ελευθερία και δικαιώματα. Ένα ζωντανό και δραστήριο ΑΠΘ με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στη βία, παρά ένα φοβισμένο, κλειστοφοβικό, εσωστρεφές ΑΠΘ.
Η Συσπείρωση υπενθυμίζει ότι μία από τις δεσμεύσεις του κ. Πρύτανη ήταν να εκπονηθεί σχέδιο φύλαξης «κοινής αποδοχής και συνεπούς εφαρμογής» (όπως ο ίδιος το έχει διατυπώσει) και διερωτάται σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχει προβεί στο διάστημα της θητείας του και σε ποιες προτίθεται να προβεί στη συνέχεια, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στο ΑΠΘ. Η ΣΥΣ καλεί το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ να ζητήσει για το θέμα συνάντηση με τον κ. Πρύτανη, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, ως εκλεγμένος από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Καλεί, τέλος, τον κ. Πρύτανη να ενημερώσει την κοινότητα για το μείζον αυτό θέμα, πέρα από την όποια συνάντηση και συζήτηση μπορεί να έχει με το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ.
Θεσσαλονίκη, 30 Ιανουαρίου 2016